keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Mikä Oldhammer?

Yhden toteamuksen mukaan Oldhammer on Warhammeria sellaisena kuin sen olisi aina pitänyt olla http://oldhammerfinland.blogspot.fi/2015/07/oldhammer-mika-se-on.html


Itselleni kyse on paluusta figupelaamisen alkulähteille. Perinteiset Ropet tulivat tutuiksi 80-luvun lopulla ja ensimmäisen kosketuksen Warhammeriin sain varmaan kotikaupungin kirjaston lukusaliin tilatun White Dwarf -lehden kautta. Blood Bowl 2. edition taisi olla ensimmäinen GW:n peli jota pelasin ja jonka hankin itselleni.


3. editionin Fantasy Battlen ostin joskus 80-90 -luvun vaihteessa. Aika vähän sitä tuli pelattua - ei oikein ollut rahaa figuihin eikä osaamista ja pitkäjänteisyyttä maalata niin isoja yksiköitä kuin ajattelin että homma vaatisi. Realm of Chaos oli sitten pelatumpi kun warbandin sai kokoon muutamalla ukolla.


Fantasy Battlen 4. editionin aikaan rahaa ja taitoa oli jo vähän paremmin. Harmillista vain, että peli oli yksinkertaistettu mielestäni pilalle. Ja varsinkin haltiat oli saatu pelikelvottomiksi aloitesäännöillä ja hirmuisilla pistearvoilla. Lisäksi koko homma alkoi luisua kohti hero-/monsterhammerointia. Mitä taktiikkaa se on, että osaa etsiä armeijalistasta ne parhaat combot?


Viimeistään viitoseditionin myötä Fantasy Battle oli muuttunut pelistä figujenmarkkinointityökaluksi. Ainakin minun innostukseni lopahti.


Age of Sigmarin julkaisun myötä törmäsin Oldhammer -liikkeeseen. Oma innostus palasi - Warhammeria voisi pelata muutenkin kuin ottamalla joka taisteluun ne jumalattoman kovat herot, uusimmat army listan ylilyönnit ja läjän pakollista tykinruokaa. Pidän ajatuksesta, että pelissä on GM, joka ohjaa taistelua ja ratkaisee pulmatilanteet. Haluan, että pelaaminen on hauskaa ja ratkaisut tapahtuvat pelikentällä; eivät armeijan valinnassa.


Enkä missään nimessä halua nähdä yhtään AoS fantasy marinea missään. Saati kannustaa GW:a jatkamaan valitsemallaan linjalla.


Tässä muutamia hyviä blogikirjoituksia joissa syventyä Oldhammer -filosofiaan:
Orlygg: http://realmofchaos80s.blogspot.co.uk/2013/08/mythbusters-oldhammer-etiquette.html
Zhu: http://realmofzhu.blogspot.co.uk/2011/10/oldhammer-contract.html
Gaj: http://warhammerforadults.blogspot.fi/p/why-is-it-called-warhammer-for-adults.html





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti